# Beginnen met Javascript

Logo Javascript

# Wat is Javascript

Javascript is een scripting taal die kan worden uitgevoerd binnen een browser. Met Javascript kan je functionaliteit toevoegen aan een website, zoals:

  • Interactie met de gebruiker, zoals het opvangen van een klik, dubbelklik, muisbewegingen, toetsaanslagen, ...
  • Dynamische aanpassingen aan inhoud, zoals berekeningen, gebruikersprofielen, ...
  • Informatie opvragen van externe bronnen, zoals het weerbericht, geografische coördinaten, wisselkoers, ...
  • Invulformulieren nakijken op fouten en de gebruiker hiervan op de hoogte brengen
  • Nog veel meer!

Javascript is dus de ontbrekende schakel in de heilige drievuldigheid, samen met HTML (structuur) en CSS (opmaak).

# Javascript als taal

Javascript valt als scripting taal net naast de term "programmmeertaal", omdat het geen "programma's" maakt en enkel kan draaien binnen een browser. Naast deze technische definitie is het schrijven van Javascript toch zeer gelijkaardig en komen dezelfde structuren en terminologie uit de stamboom van programmeertalen ook in Javascript uitgebreid aan bod. Met andere woorden: als je Javascript leert heb je per definitie ook leren programmeren. En als je het geluk hebt al een andere programmeertaal te kennen zal Javascript ook eenvoudiger zijn (maar is zeker niet verplicht!).

# Scripts toevoegen

We schrijven Javascript in Javascript-bestanden. Concreet zijn dit (in de meeste gevallen) bestanden met de extensie .js. Ze worden, net zoals .css bestanden, gelinkt aan een HTML-pagina door middel van een element. Voor Javascript bestanden is dit het <script> element. Het kan zowel in de <head> sectie als de <body> sectie van een pagina worden opgenomen. Omdat je moet kiezen en je niet noodzakelijk de theorie achter de plaatsing van het element moet kennen, neem je best het <script> element op onderaan de <body> sectie, onder alle andere HTML-code. De syntax ziet er als volgt uit:

<script src="pad_naar_bestand.js"></script>

Let er op dat het <script> element geen leeg element is en dus een sluitingstag vereist. Je kan binnen de twee tags ook Javascript code schrijven, maar het is een beter idee dit in een apart .js bestand te doen.

# Eerste code

De meest eenvoudige manier om kennis te maken met Javascript op een HTML-pagina is door via Javascript een boodschap op het scherm te tonen. Maak een HTML-pagina met een normaal skelet als basis en voeg net voor het einde van de <body> sectie de volgende regel toe:

<script src="hallowereld.js"></script>

Maak het bestand hallowereld.js aan in dezelfde map als het HTML-bestand en voeg hieraan de volgende code toe:

document.write("Hallo Wereld!");

Test het resultaat uit in de browser door de HTML-pagina te openen. Je zou de boodschap op het scherm moeten zien!