# Inleiding HTML

HTML Logo

HTML (HyperText Markup Language) legt de fundamentele bouwstenen voor elke webpagina. Ze beschrijft de inhoud en structuur van een webpagina. Andere technologiëen, zoals CSS en Javascript, zorgen voor de opmaak en de functionaliteit.

"HyperText" duidt op de links tussen verschillende webpagina's. Deze links kunnen pagina's van één website met elkaar verbinden (bv. homepagina, contactpagina, informatiepagina, productpagina) of refereren naar een externe pagina op het internet. Hierdoor wordt er een enorm web aan webpagina's (en dus websites) gecreëerd. Dit noemen we het World Wide Web (WWW).

De eerste officiële specificatie van HTML werd door het W3C (World Wide Web Consortium) aangenomen in september 1995. Het W3C is de organisatie (verspreid over meerdere landen) die de webstandaarden voor het World Wide Web (internet) ontwerpt. Inmiddels zit de standaard aan versie 5. Nieuwe versienummers worden niet meer verwacht, omdat de standaard bestempeld werd als levende standaard. Nieuwe mogelijkheden zullen dus uitgerold worden wanneer ze klaar zijn en wanneer de browsers ondersteuning bieden. Deze cursus is gebaseerd op HTML 5, met referenties naar toekomstige mogelijkheden.

HTML (Hypertext Markup Language) is geen programmeertaal; het is een opmaaktaal die de browser informatie biedt over de structuur van een webpagina. Onder deze structuur horen de volgende grote onderdelen:

  • Algemene indeling van een webpagina, met name het onderscheid tussen navigatie, hoofdingen, artikels, ...
  • Structuur geven aan bepaalde vormen inhoud, zoals lijsten, tabellen en formulieren.
  • Betekenis geven aan de inhoud door deeltjes te beschrijven als bv. kernwoorden, links, adresgegevens, ...
  • Elementen opnemen voor het tonen van afbeeldingen, audio of video.

Daarnaast biedt HTML ook een aantal technische hulpmiddelen voor het opslaan van gegevens in de browser, inlezen van bestanden en nog veel meer. In deze cursus gaan we ons vooral toespitsen op de structurele kant van HTML.

# Browsers

Om een website te bezoeken en een webpagina te tonen heb je een browser nodig. De meest gebruikte browsers zijn:

Daarnaast hebben ook mobiele apparaten browsers, die niet noodzakelijk identiek zijn aan één van de bovenstaanden.

Bij het ontwikkelen van een website is het altijd een goed idee ze te testen in meerdere browsers, omdat er hier en daar verschil zit in de implementatie van de HTML-standaard. Tegenwoordig is dit echter sterk verminderd en kan je er op rekenen dat minstens de HTML 5 standaard goed werkt.

# HTML schrijven

HTML-bestanden zijn simpele tekstbestanden met de extensie .html. Door ze deze extensie te geven herkent de browser de tekst in het bestand als HTML en worden de verschillende elementen ingelezen en verwerkt. Je kan een HTML-pagina die zich op je harde schijf bevindt ook testen door ze te openen in de browser, bv. door te dubbelklikken op het bestand.

Om HTML-code te schrijven kan je gebruikmaken van eender welke teksteditor. Zelfs Kladblok voldoet om aan de slag te gaan! Toch is het aangeraden een teksteditor te gebruiken die je een aantal hulpmiddelen biedt bij het schrijven van code, zoals het kleuren van kernwoorden, opsporen van fouten en sneller typen van veelgebruikte code.

Enkele voorbeelden van goede, gratis teksteditors voor het schrijven van code: